За къмпинг "Юг": Обещание след обещание и гражданско недоверие

6114
За къмпинг "Юг": Обещание след обещание и гражданско недоверие

Бетонът по българското Черноморие е лечебен – абсорбира негативната енергия от тялото на туристите. Подобен тип рефрени стават все по-популярни след поредния скандал със застрояване по Черноморието ни – строежът на къмпинг „Юг” в залива Корал, където инвеститор е ИФ „Фаворит” и държи концесия, а основна фигура е вносителят на „Шкода” Иван Тодоров. Заради строежа гражданската организация „Да запазим Корал” се закани да пише до „Шкода” и да бойкотират марката в България.

Според екоминистъра Ивелина Василева казусът тръгва още от 2004 година. Тогава Община Царево казва, че районът, който в момента ще се застроява, е урбанизирана зона. ДНСК обжалва, но съдът отсъжда в полза на общината, заяви министърът пред Нова телевизия. И подчерта, че правителството има воля и ще защити интереса на обществото в случая – както го било сторило в Несебър, в Карадере. Днес ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строежа, защото не е спазен Законът за билогичното разнообразние, обеща Василева.

Проверяват строежите на къмпинг "Юг" следващата седмица

Експерти ще проверят къмпинг "Юг" през следващата седмица, за да разберат дали със строежа там са засегнати дюни. Проверката на място ...

Попитана дали строежът е на поне 100 метра от морето, Василева каза, че ще има допълнителни експертизи. Щяло да се проверява и дали става въпрос за дюни. За 100-те метра се оказа, че заповедта за строеж е издадена преди промяната в закона. Въпреки това строеж нямало да има, по думите на Василева, защото МОСВ щяло да спре инвеститора. Смятам, че бетонът трябва да бъде махнат, премиерът разпореди да се предприемат всички мерки, но експертите ще кажат, уточни екоминистърът. Попитана нали закон не важи със задна дата, Василева подчерта, че строежът ще бъде спрян заради друга административна мярка – по Закона за биологичното разнообразие.

По отношение на вдигната ограда на плажа в Кранево, Василева заяви, че вече има становище на ДНСК и разпореждане да се махне това „съоръжение”. Тя е вдигната с оправданието, че морето било ядяло от плажа – поне това заяви вчера кметът на Кранево. А оградата е там от 15 години насам!

Същевременно Евгени Дайнов напомни, че държавата беше принудена да забележи, че има бетон – и в Карадере, и в Златна перла. Няма и един случай, когато държавата действа без гражданска принуда, подчерта Дайнов. Държавата лъжеше за къмпинг „Юг” – първо всичко било законно, нямало дюни, после дюните се появиха, сега експерти щяло да проверяват дюни ли са дюните, добави Дайнов. В ефир той измери разстоянието от бетонните основи до морето – 74 метра. Писна ми при някое безобразие, което назрява, такива като мен – гражданите, да тичат да се оправят, подчерта Дайнов.

Конкретен документ за спиране на строителството досега не ми е връчван, посочи Стамо Стамов, управител на една от фирмите-инвеститори. Сега не строим заради строителна процедура, заяви той. А екоминистърът повтори, че днес щяла да бъде връчена заповедта за спиране на строителните работи. Стамов се позова на специализирана карта за дюни, в която се виждало, че на мястото нямало дюни. За тази карта от „Да запазим Корал” посочиха, че администрацията я крие. Картите се изготвиха след скандала „Дюнигейт” в Несебър.

Строежът на къмпинг "Юг" може да бъде спрян заради "липса на декорации"

Приключва проверката на МОСВ за строителството на къмпинг Юг и първите заключения са, че не са спазени всички процедури по Закона за ...

Разчитаме на гражданското общество, а ГЕРБ е доказала, че работи по такива въпроси, натърти отново Василева. Имало било и други такива случаи в Корал, но съдът ги спрял. Съдебни решения не могат да се коментират, а в случая става въпрос за такова, взето на база ОВОС от 2004 година, при различен закон, добави екоминистърът.

ДНСК не може вече да се намеси, защото има разрешение за строеж, вся объркване шефът на ДНСК Милка Гечева. След като в този имот има действащ устройствен план (ПУП) и действащо разрешително за строеж, то строителни работи може да има, стана ясно от думите ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас