В Бургас ще правят интегриран колеж по туризъм

6693
В Бургас ще правят интегриран колеж по туризъм

Да се създаде Интегриран колеж по туризъм в Бургас – това предлага министърът на образованието и науката проф. дпн Тодор Танев. Днес, по време на дискусията „Да! На българската икономика”, която се състоя в Общината, Танев и кметът Димитър Николов подписаха меморандум за създаването на този колеж, посочва Topnovini.bg.

Споразумението беше подкрепено с подписите на представители на водещи компании в туристическата индустрия, ректорите на местните висши учебни заведения, директорите на професионалните училища и гимназии и браншовите организации. Инициативата за подписването на меморандума е на бургаския градоначалник.

Танев: Искам успокоение на системата и 1 година с доста зор успявам да го постигна

"Аз искам успокоение на системата и една година успявам с доста зор да го постигна", това заяви в предаването „Още от деня“...

„Интегрираният колеж по туризъм ще бъде запълващо звено между средното и висшето образование. Той няма да е конкуренция на университетите и гимназиите, а напротив – ще допълва образованието и така учебните заведения ще имат по-практическа насоченост”, обясни Танев.

Министърът на образованието предлага профилираните училища да сключват договор с такъв тип колеж. По неговите думи, този договор ще създава възможност да се признават кредити, които трябва да се въведат между училището и колежа.

Професор Танев посочи също, че Интегрираният колеж по туризъм ще подготвя квалифицирани кадри за туристическата индустрия и ще дава възможност на колежаните да се обучават 4 дни в седмицата "на терен" - във фирми, чиято дейност е свързана с изучаваните от тях специалности. Новото учебно заведение ще даде и добър старт на т. нар. дуално обучение.

„По принцип дуалното обучение съществува отдавна. Него го има в три немскоговорящи страни. Няма да го критикувам, но искам да кажа, че има затруднения при неговото прилагане в България, като тук това обучение е ограничено в рамките на средното образование”, каза Танев.

Танев убеди депутатите за повече пари за образование в бюджета

Повече пари за наука и ръст във финансирането за един ученик - това са основните моменти в проектобюджета за образование за следващата ...

„Мен ме заинтригува идеята на професор Танев, защото вече шеста година Община Бургас работи в партньорство с Бавария, по т. нар. дуално обучение.

Преди няколко дни се върнах от там и бях изключително щастлив да чуя прекрасни отзиви за нашите деца. Макар да е малък този наш проект, интересът към него всяка година расте, като немските работодатели са въудошевени и търсят възможност да увеличат бройката за обучение, давайки възможност учениците в последните класове да придобият висока професионална компетентност”, заяви от своя страна кметът Димитър Николов.

Бъдещото училище ще дава достатъчно професионални умения, а партньорството на местния бизнес ще осигурява стажуването. Той ще надгражда средното образование и ще гарантира получаването на онези компетентности, които ще позволят на завършващите да се реализират успешно на пазара на труда, без да им е необходимо висше образование.

На срещата бяха обсъдени още очакванията на бизнеса от новия колеж в Бургас и промени в Закона за професионалното образование и обучение, изготвени съвместно между МОН, индустрията и бизнес организациите в България.

Танев бил готов да дискутира всичко, но не и писането на SMS-и и житейския въпрос

Мисля, че не съм сам. Това заяви образователният министър Тодор Танев по повод обявената реформа в образованието. Нека няма предубеден...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com