МБАЛ "Дева Мария" започва мащабна превенция на женското здраве

3707
МБАЛ "Дева Мария" започва мащабна превенция на женското здраве
Снимка: iStock/Guliver

Кампанията стартира в Световния ден за борба с рака

Присъединявайки се към световния призив да се обединим в борбата срещу онкологичните заболявания, като повишим информираността си за тях, МБАЛ „Дева Мария” започва голяма кампания за профилактика на женското здраве.

Световният ден за борба с рака се отбелязва на 4 февруари от 2000 г. с цел да напомня на хората поне веднъж в годината да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак, са когато е установен в ранен стадий. Тази година мотото е „Нека направим нещо заедно”. С това послание болница „Дева Мария” започва Програма за профилактика на маточната шийка.

„Всяка година у нас нови 400 жени се разболяват от рак на шийката на матката, болестта прогресивно расте, а възрастовата граница пада. Най-често заболяването поразява жени на възраст между 30 и 50 години, като нерядко е в долната граница. Имам случай дори на 11-годишно момиче с тежък рак на шийката на матката, при което, за съжаление, изходът беше летален”, коментира главният консултант на АГ-отделението на МБАЛ „Дева Мария” доктор Георги Хубчев, който е и член на Европейската асоциация по урогинекология.

Причинителят на този вид рак е известен и това е вирус, наречен човешки папилома вирус (HPV). Инфекцията се предава по полов път.

Увеличава се броят на онкоболните в Бургаска област, клиничните пътеки не стигат

Увеличава се броят на онкоболните в Бургаска област. Това съобщи за Радио „Фокус”– Бургас Цонка Тодорова, председател...

„Един-единствен плюс има ракът на маточната шийка – че се развива бавно. Заболяването е предотвратимо и лечимо, ако се установи навреме. За това профилактиката и ранната диагностика са изключително важни”, съветва още доктор Хубчев.

Жените могат да избират между няколко вида профилактични прегледа в МБАЛ „Дева Мария”. Препоръчително е пакетното изследване, включващо цитонамазка в комбинация с ДНК тест за доказване на папиломен вирус от рисокорискова група. С едно взимане на проба се извършват и двете изследвания, които взаимно се допълват и дават най-точен резултат за риска от развитие на рак на маточната шийка.

Болницата разширява кампанията към профилактика и на други полово предавани инфекции при жените, сред които един от основните причинители на стерилитет - хламидия.

„Хламидията е сред най-разпространените причинители на инфекции, предавани по полов път. При повечето болни няма изразена симптоматика, но често заболяването е причина за безплодие при младите жени. За това е важно да се извърши профилактично изследване и при доказване да се проведе своевременно лечение”, коментира управителят на МБАЛ „Дева Мария” доктор Даниела Георгиева, която е дългогодишен епидемиолог.

Микробиологичното изследване на вагинален секрет позволява с един секрет да се търси наличие на хламидия, микоплазма и уреаплазма, които са масово разпространени инфекции.

Запалиха колата на директора на Бургаския затвор

Запален е служебният автомобил на директора на Бургаския затвор Бранимир Мангъров. Това каза за Радио „Фокус”– Бургас...

Всички изследвания в Програмата включват и гинекологичен преглед. Пълният списък можете да откриете на сайта на болницата www.devamaria.com.

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас