Концесионерът в Лозенец: Политическа поръчка е да се казва, че плажът е замърсен

13464
Концесионерът в Лозенец: Политическа поръчка е да се казва, че плажът е замърсен
Снимка: БГНЕС

Поне до четвъртък (27 август) плажът в Лозенец ще остане затворен. Причината е, че взетите в петък (21 август) проби отново са показали завишено количество бактерии „Ешерихия коли”.

Първоначалното замърсяване е дошло от изпускане на аварийната шахта на пречиствателната станция в Лозенец.

Китен, Синеморец и Приморско са замърсени като Лозенец

Строената преди 30 години пречиствателна станция от тогавашните профсъюзи с капацитет да обслужва 3 000 души е причината за затварянето...

Двадесетократно са намалели приходите в Лозенец, оплака се Павлин Калайджиев, концесионер на плажа. Той заяви, че от 15 години върти бизнес и за пръв път имало публично показване на резултатите от пробите. От думите на Калайджиев излезе, че показването на проблема е политическа поръчка – навсякъде по Черно море било така, като 20 общини по Черноморието нямало въобще пречиствателни станции.

На 46 места по Черно море се вземат проби от РЗИ. Мониторингът е на две седмици и се вземат проби от строго определени мечта. Друг опасен плаж в Бургаско е Попският плаж, каза д-р Павел Харизанов от РЗИ Бургас.

По думите на д-р Харизанов освен завишено количество „Ешерихия коли”, има завишено количество ентерококи. Именно вторият фактор е причината плажът все още да е затворен. Не за пръв път през сезона има завишени проби, призна д-р Харизанов.

Същевременно кметът на Царево Георги Лапчев определи проблемът с отходната „рекичка” като „25-годишен”. От над 20 години пречиствателната станция в Лозенец не се справя, каза градоначалникът. Преди две години пречиствателната станция я приехме като общинска и вложихме 100 000 лева за поправки, а сега ще се инвестират още 200 000 лева, за да се разшири капацитетът, посочи кметът на Царево. Надяваме се догодина всичко да е готово, добави той. И каза още, че ще предложи да се слагат табели на плажа с последната отчетена проба и какви са стойностите на бактериите.

Заради замърсяване забраняват къпането на централния плаж в Лозонец

По данни на Регионална здравна инспекция - гр. Бургас, във връзка с постъпили сигнали и писмо на Областен управител на Област Бургас, с...

Кметът на Лозенец Мария Василева заяви, че „рекичката с фекални води” идва от местния язовир. Докато тази рекичка е тук, не можем да сме сигурни, че замърсяване няма да има – дори при ремонт на пречиствателната станция. Станцията не трябва да бъде зауствана в рекичката – това вече зависи от Басейнова дирекция, добави тя. Има достатъчно други дерета, където да се помисли да се заусти станцията, намеси се кметът на Царево.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас