Земята между резерватите Ропотамо и Алепу чака бетона, продадена е за 90 лв. за декар

11968
Земята между резерватите Ропотамо и Алепу чака бетона, продадена е за 90 лв. за декар
Снимка: БГНЕС

През последните дни "Шофьорския плаж" край Созопол нашумя с поставянето на ограда на пътя между Созопол и Приморско. Оказва се обаче, че шосето води към територии на брега на морето, които са урбанизирани и на тях може да се строи, информира в репортаж bTV.

Става дума за апетитни терени на първа линия, които се намират между резерватите Ропотамо и Алепу, показва справка в Агенцията по кадастъра. Почти цялото крайбрежие от Аркутино до блатото Алепу и дюните са урбанизирани територии.

Днес ще се проведе протест срещу кмета на Созопол

Днес от 11.00 часа ще се проведе протест срещу кмета на Созопол Панайот Рейзи пред сградата на общината в града. Събитието е организира...

В началото на 2005 година община Созопол се включва в дружеството "Алепу Вилидж". Предметът й на дейност е изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство. От учредителните документи става ясно, че общината притежава 34% от общия дял, като апортира почти 29 декара пасища, мера и изоставени ниви в непосредствена близост до морето в местността Алепу.

Земите са оценени на 1,2 млн. лева или 42 лева на декар. Три години по-късно, през 2008 година една от фирмите съдружници предлага на общината да изкупи още 15% от капитала на "Алепу Вилидж" срещу 500 хиляди евро. От протоколите на заседанията на общинския съвет става ясно, че съветниците отхвърлят предложението. На същото заседание обаче сегашният кмет Панайот Рейзи предлага общината да продаде цялото си участие в дружеството на останалите акционери в размер на 34%.

Земята е оценена на 2,5 милиона лева, което прави по около 90 лева на декар за земя на морето. Според Панайот Рейзи сделката е изгодна, защото стойността се е увеличила двойно. 

Против се обявяват само трима общински съветници. Един от тях е председателят на Общинския съвет по това време от БСП - Димитър Желев. "Цената мен не ме удовлетворяваше. Това, което на тази територия, на която се намираме, не съм специалист, но знам, че хората продават, цената е някъде към 100 евро на квадратен метър”, обясни председателят на Общинския съвет в Созопол през 2008 г. Димитър Желев. Това прави около 200 лева на квадратен метър - в пъти повече от получените 90 лева. 

Граждани на протест в Созопол заради затварянето на пътя при "шофьорския плаж"

На 1 август от 11 часа ще се проведе протест пред сградата на община Созопол. Причината е затварянето на пътя при т.нар "шофьорски пла...

Междувременно предназначението на земята е сменено от пасища, мера и ниви на урбанизирана територия. Бившият председател на Общинския съвет разказва, че общината е продала и 7 декара от път. "Той попадаше в тази територия и то беше естествено, че общинският път не може да остане в средата”, допълни Димитър Желев. 

Общината се включва в дружеството по времето на мандата на кмета Веска Караманова. Тогава председател на Общинския съвет е настоящият кмет с втори мандат Панайот Рейзи. Според източници на bTV двамата са сватове. Бившата кметица казала, че не може да говори пред телевизията, защото е болна. Панайот Рейзи не откликнал на многобройните покани за интервю и запази мълчание.

Опитите телевизията да се свърже с представител на фирмата, придобила апетитните имоти, са били също толкова неуспешни. Според Търговския регистър седалището на "Алепу Вилидж" се намира в къща в Созопол, която обаче се оказа заключена. На адреса за кореспонденция в София съседите не са чували за нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас