Защо Борисов обещава земя от Горския фонд на хора, строили незаконно на нея?

29356
Защо Борисов обещава земя от Горския фонд на хора, строили незаконно на нея?
Снимка: ГЕРБ

Продължават ли най-големите политически партии в България – ГЕРБ и БСП, да действат по един и същи начин по отношение на незаконното строителство особено на терени от Държавния горски фонд според това дали са близо до властта?

Само преди шест дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се появи в рибарското селище „Ченгене скеле” в Бургаско, за да се запознае с щетите, нанесени от наводненията там. И обеща, че на местните хора да си купят 45 декара земя, които са част от селището.

България да анулира част от заменките с горски имоти, нареди ЕК

Еврокомисията нареди на България да анулира част от сделките по замяна на горски имоти или да изиска обратно "държавната помощ", която ...

Основателен е въпросът как така има декари, върху които е строено и които не са частна собственост? Оказа се, че има отговор – дава го разследващият сайт „Биволъ”. 45-те декара са земя от Държавния горски фонд т.е. там не може по закон да има застрояване. Такова обаче има.

Още по-интересен факт е, че на 10 септември, когато Борисов се появи в „Ченгене скеле” и дари на селището три сглобяеми къщи, моторна лодка с извънбордов двигател, лек автомобил „Опел Астра”, 15 хладилника и две перални, всъщност е имало предвидена акция по събаряне на незаконни постройки и тя е била отменена. На всичкото отгоре дарението на ГЕРБ е закупено с пари от субсидията на партията – субсидия, която получава, защото има доверието на хората и която се плаща от държавата т.е. данъкоплатците – по 12 лева на глас.

Съгласно официално писмо на началника на ДНСК за Бургаски регион инженер Милка Гечева, точно в деня на предизборната акция на ГЕРБ е фирмата "ПОМА ГРУП БУРГАС" е трябвало да разруши една постройка. Строежът е извършен от Гавраил Томов Иванов в терен на Държавен горски фонд – местност „Ченгене скеле – Параклиса”, землище на град Бургас. В последния момент обаче идва устно разпореждане от ДНСК за спиране на разрушаването. От строителния контрол се оправдават за отлагането с наводнението. Потърсен за коментар управителят на фирмата Атанас Попов призна, че последствията от наводнението не са представлявали пречка за събарянето. Денят на 10.09.2014 е идеален от метеорологична гледна точка - слънчев, безветрен и топъл.

Опитите на ДНСК да приложи закона и да отстрани незаконните строежи, много от които са истинско достижение на архитектурата на парите, започнаха през 2010 година. По време на управлението на Пламен Орешарски Сергей Станишев дори беше готов да прокара мораториум върху събарянето на незаконни постройки, но заради скандала с Делян Пеевски това предложение не беше разгледано от 42-рото Народно събрание. Предстои да видим дали при бъдещо управление на ГЕРБ няма да има поредна промяна в политиката по опазване на защитените български територии.

Европейската заплаха заради заменките води до нов закон за държавната помощ

Темата със заменките на гори отново става актуална, тъй като правителството готви изцяло нов закон за държавните помощи. Причината се к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас