Случаят на птичи грип в Бургас не застрашавал здравето на хората

10685
Случаят на птичи грип в Бургас не застрашавал здравето на хората
Снимка: Getty Images/Guliver

Категорично няма повод за притеснение за здравето на хората след установения случай на птичи грип в Бургас. Това каза проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. Тя добави, че рискът за хората е нищожен, тъй като това е заболяване при дивите птици, предаде Фокус.

Проф. Кожухарова обясни, че вирусът не може да се разпространява от човек на човек. „Това не е първият установен случай в България на птичи грип при прелетни диви птици. Има два официално регистрирани случая през 2006г. и през 2010г.“, уточни проф. Кожухарова. Тя допълни, че това е заболяване, което се среща при птиците, и рискът от заразяване при хората е нищожен. Правилата, които трябва да спазват хората, се отнасят до това, да пазят домашните си птици, ако отглеждат такива.

Птичи грип в Бургас

Случай на птичи грип е регистриран в Бургас. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните пред бТВ. Къдроглав пеликан, кой...

“Птичият грип в момента може да бъде проблем за птицевъдството”, категорична е проф. Кожухарова. Тя уточни, че този вид грипен вирус при птиците внимателно се наблюдава от 2003 г. и от тогава до сега в целия свят са регистрирани 694 случая на заразени хора.

По повод обявената грипна епидемия на места в страната проф. Мира Кожухарова обясни, че заболеваемостта се е увеличила в последните две седмици, но няма причина за притеснение. Проф. Кожухарова допълни, че най-уязвими от грипа са възрастните хора и подчерта, че е препоръчително да не се прилага самолечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com