Ще следят с дрон Атанасовското езеро в Бургас‏

9620
Ще следят с дрон Атанасовското езеро в Бургас‏

Имаме идея за закупуване на дрон, за следене на заплахите в Атанасовското езеро. Това каза за  „Фокус” от българска фондация „Биоразнообразие” Радостина Ценова, по повод провелата се днес пета среща на обществения съвет за Атанасовско езеро. По големия проект за превенция от наводнения, община Бургас също ще следят с подобни технологии, определени рискови райони.

На срещата днес са били обсъдени хидрологичното и хидробиологичното състояние на Атанасовско езеро. „Това е мониторингът, който се провежда в рамките на проекта „Солта на живот”, за изследване на зоопланктон, риби, различни безгръбначни. За да се проследи какво е развитието на тези видове в езерото, а от там да се направи и извод какво е състоянието на тази крехка екосистема”, каза Ценова. Тя допълва, че идеята е да се проследи ефектът, който имат дейностите по проекта върху възстановяването на лагуната. Радостина Ценова каза, че 10 км от отходния канал, който опасва езерото са почистени. Това според нея ще гарантира по-доброто опазване на езерото. Нейните колеги от „Черноморски солници”, са докладвали през декември много добри резултати, в следствие на почистения канал.

Започва тридневно пръскане от делтапланер срещу комари в Бургас‏

Тридневно пръскане срещу комарите започва от днес 30 юни в Бургас Периметърът, който ще бъде обхванат включва водните зони по обходния...

След големите дъждове през февруари, обаче нещата са се променили. „Въпреки, че беше почистен канал, това не беше достатъчен като реакция на кумулативния ефект, който се получава. Свързан с много силни валежи в кратък период и изпускането на язовирите около езерото. Ние продължаваме тази дейност, но са необходими още комплексни мерки, за решаване на проблема”, каза тя. На днешната среща са били поставени два важни въпроса. Единият е свързан с натрупването на земна маса в района тенис кортовете. Част от земната маса се е свлякла в прясно почистения канал, което затруднява проводимостта му.

Те са уведомили община Бургас, за да вземат мерки и да се избегнат по-сериозни последствия. Ценова информира за незаконни зауствания в каналите на езерото. Те са причината и на силната миризма между кв. Зорница и кв. Изгрев. Според нея въпреки проверките и предписанията на басейнова дирекция „Черноморски регион” все още не са предприети необходимите мерки.

„Ние сме доволни от възможността, която ни дава този обществен съвет, представителите на различни организации да обсъждат проблеми, които не са намерили решението си. Защото вярваме, че съвместната работа и възможността за диалог дава и решението на голяма част от тези въпроси”, смята Ценова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас