Седем случая на мъртви делфини за този сезон по крайбрежието на Бургаска област

11520
Седем случая на мъртви делфини за този сезон по крайбрежието на Бургаска област
Снимка: БГНЕС


Седем случая на мъртви делфини са установени този сезон по крайбрежието на Бургаска област. Това съобщи за Радио „Фокус” –Бургас Стефка Калъчева от пресцентъра на бургаската екоинспекция.

„Това са случаи по подадени сигнали и може да се каже, че сравнено със предходните години броят им е значително по-малък, което е радващо”, каза Калъчева. Последният подобен случва е открит на северния бургаски плаж в началото на седмицата, а в края на миналата по крайбрежието на вилно селище Дюни. И двата делфина са били с големи размери и от вида Афала.

Морето изхвърли мъртъв делфин

Трупът на огромен черноморски делфин изхвърли морето на плажа край курортното селище "Дюни" в близост до Созопол, съобщи БГНЕС. По тру...

По думите й, телата на бозайниците са били в напреднал стадий на разлагане, което свидетелства, че са престояли във водата повече от седмица. Не са открити следи от нараняване. Ако бъде установено нараняване се уведомяват органите на МВР и ветеринарните власти, за да се произнесат за причината за смъртта им. Органите на министерство на екологията правят мониторинг на вида на делфина. Три са видовете делфини в Черно море - обновен, моткур и афала. И трите са защитени видове.

„Освен това причинената жестокост или умишленото им умъртвяване се преследва по наказателния кодекс. Друг е въпросът, че това трудно се доказва кой е причинил дадени наранявания и до момента такъв случай няма установен”, каза Калъчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com