Починал мъж в Бургас спаси три живота

24338
Починал мъж в Бургас спаси три живота
Снимка: Аджъбадем

Три живота ще бъдат спасени с дарени в Бургас органи, каза д-р Антон Григоров, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение - Реанимация в МБАЛ – Бургас.

Донорът е 61-годишен мъж в мозъчна смърт. Той е българин, живеещ в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си. В 03:00 часа днес екипи от столицата са пристигнали в Бургаската болница и са експлантирали бъбреците и черния дроб, след което са се върнали обратно в София. Това е първата донорска ситуация в МБАЛ-Бургас за последните 5 години.

Учени откриха протеин, който може да съхранява кръвта за операции по-дълго

Изследователи откриха, че в рибата, която населява ледовитите води, като Арктическата треска например, се съдържа протеин, който може д...

Д-р Стилиян Славов, зам.-изпълнителен директор на МБАЛ – Бургас изказа съболезнования на близките на починалия и благодари за професионализма на д-р Григоров и д-р Милена Минева, координатор по донорство на болницата. В момента привършва трансплантацията на черен дроб във Военномедицинска академия и се подготвят евентуалните реципиенти на бъбриците в Александровска болница, каза д-р Григоров. Близките са дали своето съгласие почти веднага, обясни той.

Д-р Минева обясни, че причината за липсата на донори е комплексна. Имало е проблеми със самата система процедура по установяване на мозъчна смърт, както и при взимане на съгласие от близките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас