Огромна част от язовирите в Бургаско са неподдържани

13297
Огромна част от язовирите в Бургаско са неподдържани
Снимка: Actualno.com

В област Бургас са установени много неподдържани и нефункциониращи язовири. Това е показала проверката на 37 язовира в областта, които не са с установена собственост. Това каза областният управител Вълчо Чолаков пред "Фокус".

Проверката е приключила и следващата седмица ще бъде изготвен доклад и препоръки към всеки един от язовирите. По думите на Чолаков, се изготвя искане до Министерски съвет за финансиране на част от мероприятията, които са необходими за възстановяване на дерета, за почистването им, за укрепване на язовирни стени и т.н. Подробна информация за всеки един от язовирите ще има следващата седмица. В момента информацията се обобщава и се изготвя доклад.

Във Видинско няма язовири в критично състояние

В област Видин няма язовири в критично състояние, което да налага извеждането им от експлоатация или да представлява заплаха за населен...

Едни от най-сериозните нарушения са неподдържането на язовирите или стопанисването им в нарушение на закона. „Например, ползвател, който ползва язовира за зарибяване, поддържа високо ниво в него и в случай на обилен валеж не може да изпуска контролирано водата, съгласно нормативните изисквания и предвиждания, за които е оразмерен язовирът. Той изпуска вода много повече и създава опасност от наводнение. Отделно почти няма почиствани речни корита, дерета, отливници. Самите стени на язовирите са в лошо състояние“, каза Чолаков.

Останалите язовири в Бургаско периодично се проверяват и се поддържат два пъти в годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас