Методът цитратна антикоагулация бе приложен за първи път в България

28151
Методът цитратна антикоагулация бе приложен за първи път в България
Снимка: Getty Images / Guliver

За първи път в България в кардио център "Понтика" бе приложен методът за цитратна антикоагулация при болен, подложен на продължителна вено-венозна хемодиафилтрация, съобщиха от община Бургас. Острата бъбречна недостатъчност е сериозен медицински проблем, свързан с много рискове за пациентите.

Най-тежките форми на този синдром налагат прилагането на извънтелесни методи за очистване на кръвта, т.нар. бъбречна заместителна терапия, каквато е продължителната вено-венозна хемодиафилтрация. Тази процедура изисква използването на медикаменти (антикоагуланти), които предотвратяват съсирването на кръвта.

Зачестяват случаите на летен грип

Зачестяват случаите на летен грип през последните месеци. Най-често ентеровирусите, които причиняват болестта, атакуват по-малките дец...

Антикоагулацията може да доведе до развитие на значими кръвоизливи, които да бъдат животозастрашаващи при тежко болни пациенти. Прилагането на цитратна антикоагулация предотвратява развитието на това усложнение и намалява рисковете за пациента. На 16 юли за първи път в България, с помощта на г-н Едвин Ван Веен-ръководител обучение на световния лидер в областта на бъбречно заместителната терапия - компанията Бакстер-Гамбро, и екип на интензивното отделение на СБАЛК "Понтика", воден от доктор Николай Увалиев, се осъществи цитратна антикоагулация. Процедурата протече успешно и пациентът е в стабилно състояние, в процес на рехабилитация.

Г-н Ван Веен потвърди, че лекарите от интензивното отделение на кардио-центъра имат необходимите теоретични и практически знания за използването на цитратна антикоагулация и по този начин покриват световните препоръки и критерии за безопасност при бъбречно заместителна терапия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас