"Лукойл Нефтохим" с глоба за замърсяване на въздуха в Бургас

60868
"Лукойл Нефтохим" с глоба за замърсяване на въздуха в Бургас

10 хил. лева глоба отнесе "Лукойл Нефтохим" заради замърсяване на въздуха в Бургас и най-вече в квартал Долно Езерово. Санкцията е наложена от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Глобата в размер на 10 000 лева е най-ниската, предвидена от Закона за околната среда. Санкциите достигат до 100 000 лева.

Глобата беше потвърдена и от съдебно решение на първа инстанция т.е. решението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок, твърди topnovini.

Осем пъти по-висока норма на прахови частици от нормалното в Павлово

В момента, в квартал Павлово, има осем пъти по-високи норми за чистотата на въздуха, отколкото трябва. Повишени са главно фините прахов...

В ранните часове на 10.08.2014 г. в автоматична измервателна станция (АИС), разположена в кв. Долно Езерово били регистрирани превишения в показателя за азотен диоксид в атмосферния въздух. На следващия ден - 11.08.2014 г., била изготвена разпечатка от анализатора на системата за собствени измервания (СНИ) на инсталацията, собственост на "Лукойл". При извършената проверка на регистрираните стойности на концентрациите на азотен диоксид е констатирано, че инсталацията работи с непрекъснати превишения на нормите, което пък довело до замърсяване на въздуха в Долно Езерово.

След проверката е съставен и акт.

От "Лукойл" са обжалвали глобата с мотив, че тя е незаконосъобразна. Според тях е измерено повишаване на азотен оксид, а не азотен диоксид, като по последния показател не са регистрирани превишавания, както и че посоката на вятъра е обратна на посоката, в която се намира инсталацията спрямо станцията в Долно Езерово. Оттам твърдят и че в района има и други предприятия, които също е възможно да замърсяват въздуха – като "Топлофикация" например.

Според съда обаче възраженията са неоснователни. Замърсяването на въздуха идвало именно от „Лукойл Нефтохим”, твърди институцията. Що се отнася до „Топлофикация”, там системата не е отчела превишаване на допустимите норми на замърсителите. Според магистратите вятърът не е оказал въздействие при отчитанията.

Марица-изток 2 е най-големият замърсител в Европа

Въпреки че не е сред най-замърсените градове, жителите на Стара Загора периодично излизат на протести заради праховите частици и обгазя...

Замърсяване на въздуха в Бургас се отчита и в последните няколко дни. Прахът във въздуха в „Меден рудник” и Долно Езерово е бил повече от допустимото. Според експертите обаче замърсяването идва от печките на твърдо гориво, емисиите от автомобилния транспорт и мъглите.

По-рано днес беше демонстрирано, че в Павлово нормата на фини прахови частици е завишена осем пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас