Къмпинг "Юг" - има или няма дюни, може ли да се строи до 100 метра от морето?

23858
Къмпинг "Юг" - има или няма дюни, може ли да се строи до 100 метра от морето?

Дюни ли са или не са – това остава основният въпрос за вилното селище при къмпинг „Юг” в залива Корал, което отново вдигна градуса на напрежение за застрояването по Черноморието.

Според експерти на БАН става въпрос за дюни. Според икономиста Владимир Каролев обаче цялата история стартира заради „един наемател” на „Юг” (бел. ред. - Атанас Русев от организацията "Да запазим Корал), който викнал журналистите, когато се планирало да се преместят въпросните бунгала, които иначе били в друг край на залива, пред незавършен хотел. Имотът е продаден от държавата и сега ако се спре строежът, тези инвеститори трябва да бъдат компенсирани, каза икономистът.

Заради застрояване в Синеморец има заплахи срещу служител на РИОСВ

Телефонна заплаха от анонимен мъж е получила главният експерт по контрол на защитени територии и защитени зони в Регионална инспекци...

Като съветник на икономическия министър аз трябва да привиличам инвеститори. Как да го правя, след като в Bloomberg и в Deutsche Welle излизат материали как ще се национализират земи, попита Каролев в сутрешния блок на Нова телевизия. В противовес беше извадена публикацията на DW, в която се говори за лошата съдебна система в България, гонеща инвестиции. Каролев определи за пълна лъжа твърдението, че не може да се строи в рамите на 100 метра от морето. Законът казва, че 70% от такава територия е за залесяване, а 20% е за строеж – до два етажа, обясни Каролев. И добави, че също е против да се строи на плажове.

Същевременно екологът Тома Белев посочи, че все още не са направени кадастрални карти за къмпинг „Юг”, а това е трябвало вече да е извършено по закон. На дюни не може да се строи, категоричен беше Белев и припомни как по времето на Орешарски Народното събрание забраната за строеж върху дюни беше вдигната.

От своя страна инвеститорите показаха документ, според който там, където изливат основи за бунгала, няма дюни. Дюните били по-напред на плажа, а целта на кампанията сега е да се докажат дюни, за да се спре инвестиция. Спазваме законодателството, подчерта Даниел Ризов, представител на фирмата-инвеститор ИФ „Фаворит”. Експертът Денко Мошев, доктор на науките по почвознание, добави, че предвид височината на терена не може да си обясни как ще се образуват дюни. Това прилича на стара морска тераса, добави Мошев.

След като дървените бунгала са проблем, искаме държавата да обяви „дивото къмпингуване” за незаконно, защото с него също се разрушават дюните, заяви председателят на Националната асоциация „Българско Черноморие” Димитър Канариев. Владимир Каролев подкрепи позицията и разказа за случай, в който е снимал изкопана върху дюни дървена тоалетна и четири-пет паркирани джипа. За финал той завърши, че вече има закони и може да се строи на частни земи, след като те са такива. Каролев предупреди и Белев, че ще го съди, след като качва шаржове как икономистът бил за унищожаване на българската природа.

Застрояването по Черноморието - с аргумент "ами дюни има и в Дунава"

Оградата при Международния пионерски лагер в Кранево още си стои, макар че държавата я определи за незаконна. Това продължава да е един...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас