Карта помага за опазването на Странджа от пожари

13407
Карта помага за опазването на Странджа от пожари
Снимка: БГНЕС

Карта помага за опазването на Странджа от пожари. Това каза в интервю за „Фокус” инж. Венелин Радков, директор на РДГ – Бургас.

Картата е направена по трансграничен проект между България и Турция, който успешно завърши в началото на февруари. Картата е проектирана в мащаб 1:100 000 и обхваща района на държавната граница между Република България и Република Турция, протежение на 182 км и обхваща на 13 100 кв.км горска територия.

„Царството на зелениката" - новата атракция на природен парк Странджа

Туристическият маршрут „Царството на зелениката" се очаква да бъде една от атракциите на новия сезон в Природен парк Странджа.В р...

Върху нея е изобразен релеф, хидрографията, населените места, пътната мрежа и административните граници на територията на двете страни. „Картата има огромно значение за опазването на споделената планина Странджа. Специалното съдържание на картата оказва границите на българските и турските горски стопанства, специализираните служби и изградената противопожарна структура. От наша страна на картата са посочени инфраструктурните обекти на 5 горски стопанства.

Това са Царево, Кости, Малко Търново, Звездец, Средец. Те покриват самия участък от държавната граница с дължина 154 км. От турска страна в проекта е включена територията на Горска стопанска дирекция Къркларели и Горска стопанска дирекция Демиркьой към Регионална дирекция по горите – Истанбул, която покрива участък от държавната граница с дължина 170 км”, посочи инж. Радков.

По неговите думи, картата позволява и на двете страни да набележат мерки за надграждане и изработка на нови проекти, които да развият с помощта на високите технологии, мониторинга и контрола, както и да се осигури създаването на центрове за превенция и контрол на горските пожари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com