КНСБ: НЕК и МИЕ не казват, че парите за "Черно море" са дадени на "Мини Марица Изток"

17847
КНСБ: НЕК и МИЕ не казват, че парите за "Черно море" са дадени на "Мини Марица Изток"
Снимка: БГНЕС

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и НЕК разпространяват стара информация за финансовото състояние на "Топлофикация Сливен". Това заяви председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев.

На 12 октомври миналата година НЕК наистина превежда около 705 000 лева към "Топлофикация Сливен", но има едно тристранно споразумение, подписано между НЕК, ТЕЦ-а и "Мини Марица Изток", които също са доставчици на въглища за "Топлофикация - Сливен". Затова и цялата сума е заминала в сметките на "Мини Марица Изток", а за ТЕЦ Сливен и миньорите в "Черно море" не е останало нищо, посочи Вълчев пред Агенция "Фокус".

МИЕ пази НЕК, вини Топлофикация Сливен за липсата на заплати в "Черно море"

НЕК е изплатила на "Топлофикация-Сливен" ЕАД 2,5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина "Черно море-Бур...

Задълженията на НЕК към ТЕЦ Сливен води до неразплащане към минните дружества, а оттам миньорите в "Черно море"  не си получават заплатите. "Това, което е разпространила НЕК, според мен, не е колегиално и е неточно. Все още по сметките на Топлофикация Сливен и мина "Черно море" не е постъпвало нищо”, подчерта Вълчев.

Под земята в знак на протест се намират почти 60 миньори, като стачните им действия ще продължат, докато не си получат дължими им възнаграждения. Вълчев посочи, че е осъществен контакт с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов по отношение на случващото се – извикана е във ведомството изпълнителният директор на НЕК ЕАД Екатерина Истаткова. Миньорите се надяват на бърза реакция от министерството. "Разговаряхме с колегите от други мини – те също изявиха желание със свои действия да подкрепят колегите си от мината "Черно море", каза още Валентин Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com