Гаврят ли се държавни служби с деца в Средец?

13113
Гаврят ли се държавни служби с деца в Средец?
Снимка: Thinkstock

Пореден случай на крайно безумно отношение към деца представя Асоциация "член 24".

Случаят е следният - Гергана от град Средец оставя за два дни две от децата си под наблюдението на тяхна съседка (по-голямото е на почти 12 г.), като им оставя пари и храна. Заминава с третото си дете в Бургас, за да търси работа.

Децата са жертва на общественото мълчание

Необходима е цялостна, качествена и работеща система от правила за подпомагането на децата, които са в беда. Това съобщиха от Национал...

По време на отсъствието и двете деца са настанени в домове, което се отразява изключително неблагоприятно на психическото им състояние - т.е. децата са поставени в риск от действията на служителите на Дирекция "Социално подпомагане" (ДСП). В заповедта на директора на ДСП-Средец се твърди, че децата са оставени без надзор.

Оставянето на децата без надзор не е изоставяне, а административно нарушение, за което майката би могла да бъде глобена (макар че в конкретния случай са по-подходящи други мерки по ЗЗДет за подкрепа на децата и родителя им). При извеждането на децата в конкретния случай са нарушени ЗЗДет и КООНПД. Освен горното, служител на ДСП е бил безучастен свидетел на грубо и унизително отношение към едно от децата от страна на полицай, който е свалил панталоните на детето на улицата, за да провери дали има синини, в следствие на което детето става обект на подигравки от връстниците си. Има и данни за оказване на натиск върху децата от страна на служители на ЦОП Средец да признаят несъществуващи обстоятелства - че майка им ги бие, което говори за твърда решимост децата да бъдат отделени от родителя си независимо от липса на основание за това.

В отговор на сигнал на "Асоциация член 24" ДАЗД е изпратила писмо, от което става ясно, че ДАЗД е извършила проверка. Установено е че правата на децата са нарушени и е дадено задължително предписание на директора на ДСП Бургас, а за резултатите от проверката е уведомен изпълнителния директор на АСП. Не е ясно обаче какви точно са установените нарушения. От Асоциацията молят председателя на ДАЗД да направи уточнение и да кже дали има нарушения и от страна на директора на ДСП-Средец. Не е ясно и дали при проверката са установени данни за престъпления и дали са сезирани прокуратурата и инспекторатът на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com