ЕК: Страните членки да убедят гражданите си за ползите от ТПТИ

10760
ЕК: Страните членки да убедят гражданите си за ползите от ТПТИ
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че държавите членки в ЕС трябва да покажат повече управленска воля, за да убедят своите граждани за ползите от спорното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ или т.нар Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), съобщи АФП. 

Малстрьом, която е на посещение в Рига, посочи, че европейските политици трябва да покажат на своите граждани какви ще бъдат ползите от споразумението. Преговорите със САЩ ще бъдат подновени през юли тази година, допълни още еврокомисарят по търговията. 

Основна комисия в ЕП прие ТПТИ след компромис на социалистите

Комисията по международна търговия в Европейския парламент прие вчера (28 май) резолюция, с която подкрепя Трансатлантическото партньор...

Стотици протести бяха организирани през април из цяла Европа срещу ТПТИ. В Германия, която е най-голямата икономика в Европа, 43% от гражданите смятат, че споразумението ще има отрицателно въздействие върху страната. Най-спорните въпроси в него са механизмът за решаване на спорове инвеститор - държава (investor state dispute settlement – ISDS) и правилата за внос на генномодифицирани (ГМО) продукти, предаде БНР.

Малстрьом изрази увереност, че споразумението ще доведе до създаването на нови работни места, повече инвестиции и по-голям обем на търговията. Според нея то може да бъде сключено по време на управлението на американския президент Барак Обама, но не очаква това да стане до края на тази година. Мандатът на Обама изтича през 2016 година.

Припомняме, че Комисията по международна търговия в Европейския парламент прие на 28 май резолюция, с която подкрепя Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, включително и противоречивата клауза за механизъм за защита на инвеститорите. Резолюцията, изготвена в комисията, ще се гласува от всички 751 евродепутати на 10 юни.

Четете в интервютата гледните точки:

Арбитражът в ТПТИ би подкрепил ЕС, когато иска да инвестира в Китай или Африка

Арбитражът в ТПТИ би подкрепил ЕС, когато иска да инвестира в Китай или Африка

Христо Христов, съветник Политически анализи в Представителството на Европейската комисия в България коментира пред Actualno.com Транса...

Борислав Сандов: Правителството няма капацитет за адекватна позиция по ТПТИ

Ако арбитражният съд остане в ТПТИ, той ще оставя сянка върху правителствените решения 

Неков: Може някои да спечелят от ТПТИ, но накрая земеделието да фалира

Г. Ганев: Европа е слаба спрямо САЩ и ТПТИ й е необходимо

Трябва да се разбере, че Европа е в слаба икономическа позиция в сравнение със САЩ. САЩ може да избира с кого да си играе, но Европа - ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com