Археолози откриха неизвестна крепост в горите край река Ропотамо

16945
Археолози откриха неизвестна крепост в горите край река Ропотамо

В джунглата на Ропотамо, в близост до Приморско, е открита напълно неизвестна на науката крепост. На находката се натъкнал археологът от Националния исторически музей (НИМ) д-р Иван Христов, пише news.bg. Крепостта заема площ от около 3 декара и е разположена на хълм над един от завоите на река Ропотамо. Стръмни урви заобикалят хълма. Това го прави трудно достъпен за нападател.

Влиза се само по тясна пътека и точно там е издигната мощна кула, обясняват от музея. Крепостта се явява античен предшественик на Приморско. Тя вече е обект на усилени археологически разкопки. От НИМ уточняват, че разкопките са резултат от договор за сътрудничество с общината, като разходите се поделят между двете страни. Засега те дават по 10 000 лв. всяка. От музея посочват, че кметството дава и техника за изграждане на път до крепостта и изрязва дърветата върху обекта. От Националния музей намират резултатите от първата седмица от разкопките за обнадеждаващи. Разкрита е част от крепостната стена, жилища, покрити с керемиди и странен каменен кръг, в чиито център са открити странни тракийски керамични урни, украсени с релефи на бичи глави. Открити са сребърни монети на съседна Аполония и на Маронея - античен град държава на Мраморно море.

Забраниха разходките с лодка по река Ропотамо

Забраняват разходките с лодка по река Ропотамо, съобщава изданието topnovini.bg. Туристическата атракция се спира със заповед на директ...

Историците намират за най-куриозното, че името на крепостта се е запазило до наши дни. Иван Христов е открил, че в стари карти на Горското стопанство, че крепостта се е наричала Фармакида. В превод от старогръцки името означава Лечител или Лечителка. Подчертава се, че по Южното Черноморие култът към лечебни божества и светии е много силен. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол Фармаколития, т.е. Лечителка. От НИМ подчертават, засега остава неясно кое точно божество е дало името на предшественика на Приморско. Историците се надяват разкопките да разкрият истината - включително и с какво точно и как това място, където комарите са големи като врабчета, е лекувало хората.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас