11 г. затвор за граничния полицай, прегазил 11-месечната Красимира

5044
11 г. затвор за граничния полицай, прегазил 11-месечната Красимира
Снимка: БГНЕС

11 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване в затворническо общежитие от открит тип наложи Окръжен съд Бургас на Костадин Стоянов.

Той бе признат за виновен в това, че на 11 септември 2014 г., около 09,09 ч. в с. Крушевец, община Созопол, в пияно състояние и след употреба на високорисково наркотично вещество канабис, при управление на лек автомобил "Рено Канго", е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 16, ал. 1 и чл. 20 ал. 1 от Закона за движение по пътищата и чл. 63 ал. 2 т. 1 от Правилника за приложението му, и по непредпазливост причинил смъртта на 11 месечно момиченце, като случаят е особено тежък, съобщиха от съда.

Съдът го призна за невиновен по обвинението, че е извършил деянието като е нарушил чл. 5 ал. 2 т. 1 и ал. 3 т. 1, чл. 21 ал.1 и чл. 117 от Закона за движение по пътищата. Стоянов е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 13 години.

В съдебното заседание днес бе изслушана и приета нова тройна автотехническа експертиза за механизма на транспортното произшествие. Според вещите лица управляваният от Стоянов автомобил "Рено Канго" е бил в изправност и се е движел със скорост 59 км в час, която е над разрешената за движение в населено място, но под критичната за безпроблемно преминаване през завоя, а причините за възникване на произшествието са субективни.

Въз основа на тези данни прокуратурата направи изменение на повдигнатото на Стоянов обвинение като добави и нарушение на допустимата за движение скорост в населено място. Съдебният състав отново отхвърли искането на защитата за нов анализ на кръвта на подсъдимия. Съдът изслуша пледоариите на страните.

Окръжна прокуратура Бургас поиска Стоянов да бъде признат за виновен и осъден на 10 години лишаване от свобода при общ режим. Държавният обвинител твърди, че той е нарушил 7 разпоредби на Закона за движение по пътищата и на Правилника за приложението му. Според него подсъдимият е извършил престъплението при форма на вина непредпазливост, при престъпна самонадеяност. Прокурорът обърна внимание, че като служител на МВР още повече би следвало да съблюдава нормите на закона, но е управлявал моторното превозно средство в пияно състояние и под влияние на наркотични вещества. Държавният обвинител е категоричен, че настъпилото произшествие е изцяло по вина на подсъдимия. Единственото смекчаващо отговорността обстоятелство - чистото му съдебно минало, кореспондирало с професионалната му ангажираност. Прокурорът поиска наказанието да бъде определено при липса на отегчаващи отговорността обстоятелства, които в конкретния случай се съдържат в повдигнатото на Стоянов обвинение.

Пълномощникът на частното обвинение настоя да му се наложи максимално наказание от 15 години лишаване от свобода. Той приема, че са налице многобройни отегчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства, като най-силното от тях е, че с безразсъдното си поведение е отнел живота на бебе.

Защитата предложи Стоянов да бъде признат за виновен, че е извършил деянието като е нарушил само две разпоредби на Закона за движение по пътищата – навлязъл е в платното за насрещно движение и не е контролирал непрекъснато движението на автомобила. Поискано бе минимално наказание, чието изтърпяване да бъде отложено.

Делото срещу убиеца на 11-месечната Красимира тръгна на първа инстанция

Окръжен съд Бургас даде ход на наказателното дело срещу Костадин Стоянов – подсъдим за причиняване по непредпазливост на смъртт...

Защитникът оспорва резултатите от експертизите, с които се установява наличие на алкохол и наркотични вещества в кръвта на подсъдимия. Твърди се, че те били компрометирани при вземането и съхранението на кръвта. При изследването за алкохол не е бил взет предвид забавеният метаболизъм на подзащитния му, и данните били неправилно изчислени. Според него не е доказано, че Стоянов е управлявал автомобила под въздействие на алкохол и канабис и следва да бъде оправдан по обвиненията за тези нарушения на Закона за движение по пътищата. Защитникът оспорва, че той е бил длъжен да възприеме детската количка като сигнал за повишено внимание на пътя. Той претендира, че не е доказана причинна връзка между скоростта, с която се е движело "Реното", и причинения резултат. Не можело и се да приеме също, Стоянов да носи по-тежка отговорност, тъй като е работел в правоохранителните органи.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас в 15-дневен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас